Kakaowiec bez pieczenia

Oto genialny deser, który nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwy do przygotowania. Czyż to nie idealne połączenie? Naszym zdaniem tak 🙂 Na pewno będziecie zachwyceni, a kakaowa wariacja na stałe zagości w Waszych domach.



Składniki:
Porcje- 1 l mleko
- 3 łyżki mąka pszenna
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 szkl. cukier
- 3 łyżki kakao
- 2 szt. żółtka
- 200 g masło miękkie
- 400 g herbatniki kakaowe
- 300 g dżem porzeczkowy
- starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao i żółtka. Dokładnie wymieszaj.
- Zagotuj w garnku 600 ml mleka. Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy wszystko się ładnie połączy, odstaw z palnika do ostudzenia.
- Kiedy kakaowa mieszanka już ostygnie, ubij w mikserze miękkie masło. Powoli dodawaj małe dawki przygotowanej masy.
- W formie do pieczenia ułóż warstwy w następującej kolejności: herbatniki, masa, herbatniki, dżem porzeczkowy, masa, herbatniki, masa, herbatniki i znowu masa.
- Deser chłodź przez całą noc.
- Gotowe ciasto przed podaniem posyp startą czekoladą. I to wszystko!
Komentarze