Kalafiora przyrządzonego w ten sposób jeszcze nie jadłeś. Kiedy go przetniesz, miło się zaskoczysz

Kiedy zabraknie Ci pomysłów na szybki posiłek, przychodzimy z pomocą.
Idealny na zimowe popołudnie, sycący kalafior z niespodzianką nikogo nie pozostawi obojętnym. Lekko pikantne mięso mielone i kalafior to połączenie doskonałe. Oryginalny sposób podania kalafiorowej niespodzianki sprawi, że wszyscy pokochają ten posiłek.
Składniki:
Porcje- 1 główka kalafior
- 700 g mielone mięso
- 300 gram papryka pokrojona w kostkę
- 100 ml śmietana
- natka pietruszki posiekana
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka musztarda
- 2 szt. jajka
- 200 g boczek w plastrach
- sól pieprz, papryka, oregano, kmin rzymski
Sposób przygotowania:
- Ponacinaj łodygi kalafiora.
- Następnie gotuj kalafiora w osolonej wodzie około 10 minut i pozostaw do ostygnięcia.
- W misce wymieszaj mięso z papryką, pietruszką, śmietaną, cebulą, 1 łyżką musztardy, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki papryki i 1 łyżeczką oregano. Dodaj jajka.
- Teraz nakładaj mieszankę mięsa na ostudzonego kalafiora.
- Kiedy kalafior jest pokryty mięsem, zacznij owijać go boczkiem. Gdy wszystko gotowe, wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
- Gdy boczek zacznie się przyrumieniać, oznacza to, że kalafior jest gotowy.
- Smacznego!
Komentarze