PrzepisDania główneKalafiora przyrządzonego w ten sposób jeszcze nie jadłeś. Kiedy go przetniesz, miło się zaskoczysz

Kalafiora przyrządzonego w ten sposób jeszcze nie jadłeś. Kiedy go przetniesz, miło się zaskoczysz

Kalafiora przyrządzonego w ten sposób jeszcze nie jadłeś. Kiedy go przetniesz, miło się zaskoczysz
Pyszności
14.01.2017 15:17, aktualizacja: 01.06.2017 16:17

Kiedy zabraknie Ci pomysłów na szybki posiłek, przychodzimy z pomocą.

Idealny na zimowe popołudnie, sycący kalafior z niespodzianką nikogo nie pozostawi obojętnym. Lekko pikantne mięso mielone i kalafior to połączenie doskonałe. Oryginalny sposób podania kalafiorowej niespodzianki sprawi, że wszyscy pokochają ten posiłek.

Składniki:

  1. 1 główka kalafior
  2. 700 g mielone mięso
  3. 300 gram papryka pokrojona w kostkę
  4. 100 ml śmietana
  5. natka pietruszki posiekana
  6. 1 cebula pokrojona w kostkę
  7. 1 łyżka musztarda
  8. 2 szt. jajka
  9. 200 g boczek w plastrach
  10. sól pieprz, papryka, oregano, kmin rzymski
Sposób przygotowania:

1. Ponacinaj łodygi kalafiora.

Obraz

2. Następnie gotuj kalafiora w osolonej wodzie około 10 minut i pozostaw do ostygnięcia.

Obraz

3. W misce wymieszaj mięso z papryką, pietruszką, śmietaną, cebulą, 1 łyżką musztardy, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki papryki i 1 łyżeczką oregano. Dodaj jajka.

Obraz

4. Teraz nakładaj mieszankę mięsa na ostudzonego kalafiora.

Obraz

5. Kiedy kalafior jest pokryty mięsem, zacznij owijać go boczkiem. Gdy wszystko gotowe, wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Obraz

6. Gdy boczek zacznie się przyrumieniać, oznacza to, że kalafior jest gotowy.

Obraz
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także