Kalafiorowy tort

Tym razem mamy dla Was tort w wydaniu warzywnym i na słono. Co powiecie na takie połączenie? ?
Składniki:
Porcje- 1 szt kalafior ugotowany
- 2 szt pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnek
- 1 szt jajko
- 1/3 szkl bułka tarta
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczka pieprz
- 1/2 szkl starta mozzarella
Beszamel
- 60 g masło
- 3 łyżki mąka pszenna
- 350-400 ml mleka
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: piersi z kurczaka, czosnek, jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki uformuj spód w formie na ciasto. Wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu w garnku połącz masło, mąkę, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Ułóż części ugotowanego kalafiora na kurczakowym spodzie. Następnie rozprowadź sos beszamelowy i posyp mozzarellą. Ponownie wstaw formę do pieczenia (temp. 200 stopni Celsjusza, czas 20 minut).
- Smacznego!
Komentarze