PrzepisDania główneKalafiorowy tort

Kalafiorowy tort

Kalafiorowy tort
Pyszności
26.09.2018 17:00, aktualizacja: 27.09.2018 11:00

Tym razem mamy dla Was tort w wydaniu warzywnym i na słono. Co powiecie na takie połączenie? ?

Składniki:

  1. 1 szt kalafior ugotowany
  2. 2 szt pierś z kurczaka
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 1 szt jajko
  5. 1/3 szkl bułka tarta
  6. 1 łyżeczka oregano
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczka pieprz
  9. 1/2 szkl starta mozzarella

Beszamel

  1. 3 łyżki mąka pszenna
  2. 350-400 ml mleka
  3. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczka pieprz
  6. 60 g masło

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: piersi z kurczaka, czosnek, jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Z powstałej mieszanki uformuj spód w formie na ciasto. Wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu w garnku połącz masło, mąkę, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Obraz

4. Ułóż części ugotowanego kalafiora na kurczakowym spodzie. Następnie rozprowadź sos beszamelowy i posyp mozzarellą. Ponownie wstaw formę do pieczenia (temp. 200 stopni Celsjusza, czas 20 minut).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także