PrzepisŚniadanieKanapeczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i pysznym farszem. Prezentują się przepięknie!

Kanapeczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i pysznym farszem. Prezentują się przepięknie!

Kanapeczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i pysznym farszem. Prezentują się przepięknie!
Pyszności
20.05.2016 14:48, aktualizacja: 18.05.2017 19:43

Zazwyczaj do przyrządzenia popularnych kanapek używamy zwykłego chleba. A co, gdyby zamiast chleba użyć do tego ciasta francuskiego?

Taki pomysł może wydawać się nieco szalony, ale uwierz mi, że warto wypróbować takiej kombinacji.

Przyznaję szczerze, że efekt końcowy tych kanapeczek bardzo mnie zaskoczył. Prezentowały się pięknie, a były takie smaczne... Po prostu pyszności!

Przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 9 szt. jajka
  2. 110 ml śmietana 30%
  3. 0,5 łyżeczki sól
  4. 0,5 łyżeczki pieprz
  5. 0,5 łyżeczki czosnek granulowany
  6. 0,5 łyżeczki cebula granulowana
  7. 2 opakowania ciasto francuskie
  8. 5 plastrów szynka
  9. 5 plastrów ser cheddar
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski włóż śmietanę, sól, pieprz, czosnek granulowany, cebulę granulowaną i wbij 8 jajek. Dokładnie rozmieszaj.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią przygotowaną wcześniej miksturę ze śmietany, jajek i przypraw. Smaż co jakiś czas mieszając, aż otrzymasz taki efekt, jak na zdjęciu poniżej:
3. Rozwiń ciasto francuskie i powycinaj z niego 10 równych prostokątów. 5 prostokątów ponacinaj i zawiń w warkoczyk tak, jak na zdjęciu poniżej:
4. Na niezawiniętych prostokątach połóż po jednym plasterku szynki, dwóch łyżkach smażonego wcześniej farszu oraz po plasterku sera cheddar. Następnie przykryj wszystko zawiniętym warkoczykiem z ciasta francuskiego. Poukładaj kanapki na blaszce do pieczenia.
5. Do małej miseczki wbij 1 jajko i dokładnie je rozmieszaj. Następnie za pomocą pędzelka nasmaruj ciasto francuskie w kanapkach.
6. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij gotowe kanapeczki. Wyglądają przepysznie, prawda?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także