PrzepisDania główneKarkówka w piwnej marynacie

Karkówka w piwnej marynacie

Karkówka w piwnej marynacie
Pyszności
07.09.2021 16:00, aktualizacja: 19.04.2022 14:07

Karkówka w piwnej marynacie w połączeniu z ziemniakami podana w zupełnie nowym wydaniu skradnie każde serce od pierwszego kęsa. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Marynata

  1. 300 ml piwo jasne
  2. 2 łyżki suszony majeranek
  3. 3 łyżki musztarda
  4. 1 łyżka sól
  5. 1,5 łyżeczki pieprz

Pozostałe składniki

  1. 5 szt. karkówka plastry
  2. 4 szt. ziemniaki

Sposób przygotowania:

1. Potnij karkówkę na cienkie plastry.

Karkówka - Pyszności
Karkówka - Pyszności

2. Następnie przygotuj marynatę. W tym celu połącz w misce: musztardę, czosnek, majeranek, pieprz, sól oraz jasne piwo. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. W powstałej marynacie umieść plastry karkówki, po czym wstaw miskę z zawartością do lodówki minimum na 2 godziny.

Obraz

4. W międzyczasie potnij ziemniaki w cienkie talarki przy pomocy robota kuchennego.

Obraz

5. Teraz umieść na przemian plastry karkówki i talarki ziemniaczane.

Obraz

6. Kiedy powstanie już mała wieżyczka, zabezpiecz całość przy pomocy patyczków do szaszłyków. Następnie piecz karkówkę pod przykryciem przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Usuń folię aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także