Wiemy, że popularne jest obecnie życie fit i wyrzucanie z menu cukru, ale kochani… nie dajmy się zwariować, bo wszystko jest dla ludzi w rozsądnych ilościach. Nikt przecież nie zachęca do tego, aby się obżerać! My dziś mamy dla Was słodkość, która idealnie sprawdzi się do kawy i nie trzeba skosztować jej dużo, aby zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Karmelowe kosteczki – to jest to!
Składniki:
Porcje- 1/2 szklanki syrop kukurydziany
- 1/2 kostki masło
- 1/2 filiżanki mleko skondensowane
- 1/2 szklanki cukier
- 1/2 filiżanki cukier brązowy
- szczypta sól
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzuć do miski. Masło powinno być rozpuszczone, aby łatwiej się wszystko mieszało.
- Wymieszaj dokładnie zawartość, aby powstała pasta o jednolitej konsystencji.
- Włóż masę na 5 minut do mikrofalówki (1100W). Po tym czasie przelej ją do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Najlepiej, jak jego spora część będzie wystawać, ponieważ dzięki temu łatwiej wydostaniesz ją ze środka. WAŻNE: Nie można spalić masy w mikrofalówce.
- Odstaw masę na noc. Musi ostygnąć. Gdy będzie zimna, możesz ją już włożyć nawet do lodówki.
- Czas na krojenie! Najlepiej, gdy kostki będą małe - w sam raz na jeden kęs. Dobrze się je kroi ciepłym nożem.
- I gotowe! Przepyszne karmelowe kosteczki!
