PrzepisPysznościowa karpatka domowej roboty

Pysznościowa karpatka domowej roboty

Pysznościowa karpatka domowej roboty
Pyszności
28.06.2019 12:00, aktualizacja: 20.03.2024 15:20

Karpatka to kolejny przepis z zeszytów naszych babć, któremu nigdy nie odmawiamy. Po prostu nie ma takiej opcji!

Składniki:

Ciasto

  1. 140 g masło
  2. 1 szkl. mąka przesiana przez sitko
  3. 260 ml woda
  4. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  5. 4-5 szt. jajka

Krem

  1. 180 g masło miękkie
  2. 80 g budyń waniliowy
  3. 3 łyżki cukier
  4. 3 szkl. mleko

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą budyń waniliowy, cukier i szklankę mleka.

Obraz

2. Zagotuj resztę mleka i dodaj mieszankę z miski. Odstaw budyń do ostudzenia.

Obraz

3. W garnku połącz ze sobą: masło, wodę i mąkę.

Obraz

4. Po chwili dodaj stopniowo jajka i proszek do pieczenia.

Obraz

5. Podziel mieszankę na pół i rozprowadź na dwóch blachach do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Połącz ostudzony budyń ze zmiksowanym masłem.

Obraz

7. Przełóż części powstałym kremem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także