Domowy kebab light z indyka w towarzystwie warzyw

Co powiesz na domowy kebab light, w którym znajdziesz wszystko to, co najlepsze? Do tego w 100% w zdrowej formie? Będzie się działo!



Wiemy, to prawdziwy strzał w 10, dlatego nie możesz go przegapić ?
Zobacz także: Domowe i zdrowe ciastka z ziaren z piekarnika
Składniki:
PorcjeMarynata
- 150 ml oliwa z oliwek
- 2 łyżki oregano suszone
- 2 łyżki tymianek suszony
- 1 łyżka czosnek suszony
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 szt. cytryna sok
Dodadki
- 800 g pierś z indyka
- 1 szt. bakłażan
- 1 szt. cukinia
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. papryka żółta
- 1 szt. batat
- 4 szt. tortilla pełnoziarnista
- sos jogurtowo-koperkowy jako dodatek


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, oregano, tymianek, czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Zamarynuj osobno mięso i...
- ...warzywa (oprócz batata). Odstaw na 1-2 godziny.
- Przy pomocy patyczków do szaszłyków stwórz wieżę z mięsa i warzyw. Na samym spodzie powinien znaleźć się batat. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Podziel upieczone mięso i warzywa na mniejsze kawałki. Wykorzystaj te elementy, sos jogurtowo-koperkowy i tortille pełnoziarniste do stworzenia pysznych kebabów.
- Smacznego!
Komentarze