PrzepisDomowy kebab light z indyka w towarzystwie warzyw

Domowy kebab light z indyka w towarzystwie warzyw

Domowy kebab light z indyka w towarzystwie warzyw
Pyszności
11.06.2019 12:00, aktualizacja: 29.05.2020 13:34

Co powiesz na domowy kebab light, w którym znajdziesz wszystko to, co najlepsze? Do tego w 100% w zdrowej formie? Będzie się działo!

Wiemy, to prawdziwy strzał w 10, dlatego nie możesz go przegapić ?

Składniki:

Marynata

  1. 150 ml oliwa z oliwek
  2. 2 łyżki oregano suszone
  3. 2 łyżki tymianek suszony
  4. 1 łyżka czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1/2 szt. cytryna sok

Dodadki

  1. 1 szt. papryka czerwona
  2. 1 szt. papryka żółta
  3. 1 szt. batat
  4. 4 szt. tortilla pełnoziarnista
  5. sos jogurtowo-koperkowy jako dodatek
  6. 800 g pierś z indyka
  7. 1 szt. bakłażan
  8. 1 szt. cukinia

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, oregano, tymianek, czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Zamarynuj osobno mięso i...

Obraz

3. ...warzywa (oprócz batata). Odstaw na 1-2 godziny.

Obraz

4. Przy pomocy patyczków do szaszłyków stwórz wieżę z mięsa i warzyw. Na samym spodzie powinien znaleźć się batat. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Podziel upieczone mięso i warzywa na mniejsze kawałki. Wykorzystaj te elementy, sos jogurtowo-koperkowy i tortille pełnoziarniste do stworzenia pysznych kebabów.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także