Kebab z udek z kurczaka

Kebaba z udek z kurczaka połączyliśmy z zakręconymi na maksa ziemniakami. Takiej kombinacji smakowej nie jesteśmy w stanie powiedzieć nie 🙂
Ziemniaki w tym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Kotlet schabowy na zoodlownych ziemniakach
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1,2 kg udka z kurczaka
- 80 ml olej roślinny
- 2 łyżki słodka papryka
- 1 łyżka suszony czosnek
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki kardamon mielony
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 1/3 łyżeczki cynamon mielony
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 szt. czerwona cebula
- 8 szt. ser żółty plastry
Ziemniaki
- 4 szt. ziemniaki
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka suszony czosnek
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1 łyżka sól
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia udek z kurczaka z przyprawami: olejem roślinnym, słodką papryką, kminem rzymskim, suszonym czosnkiem, gałką muszkatołową, cynamonem mielonym, kardamonem mielonym, pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj.
- Teraz przy pomocy cebuli i patyczków do szaszłyków stwórz konstrukcję na której umieść wcześniej przygotowane udka z kurczaka, plastry sera i kawałki cebuli. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie zoodluj ziemniaki, po czym zalej wodą i dopraw solą.
- Po 30 minutach pozbądź się wody, po czym dodaj do miski: olej roślinny, suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę.
- Zakręcone ziemniaki umieść dookoła kebaba i ponownie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze