PrzepisDania główneKebab z udek z kurczaka

Kebab z udek z kurczaka

Kebab z udek z kurczaka
Pyszności
17.04.2021 17:00, aktualizacja: 19.04.2021 15:53

Kebaba z udek z kurczaka połączyliśmy z zakręconymi na maksa ziemniakami. Takiej kombinacji smakowej nie jesteśmy w stanie powiedzieć nie :)

Ziemniaki w tym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 1 łyżka suszony czosnek
  4. 1 łyżka zioła prowansalskie
  5. 1 łyżka sól

Podstawowe składniki

  1. 1,2 kg udka z kurczaka
  2. 80 ml olej roślinny
  3. 2 szt. czerwona cebula
  4. 8 szt. ser żółty plastry
  5. 2 łyżki słodka papryka
  6. 1 łyżka suszony czosnek
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 1/2 łyżeczki kardamon mielony
  9. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  10. 1/3 łyżeczki cynamon mielony
  11. 1 łyżka sól
  12. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia udek z kurczaka z przyprawami: olejem roślinnym, słodką papryką, kminem rzymskim, suszonym czosnkiem, gałką muszkatołową, cynamonem mielonym, kardamonem mielonym, pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Teraz przy pomocy cebuli i patyczków do szaszłyków stwórz konstrukcję na której umieść wcześniej przygotowane udka z kurczaka, plastry sera i kawałki cebuli. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie zoodluj ziemniaki, po czym zalej wodą i dopraw solą.

Obraz

4. Po 30 minutach pozbądź się wody, po czym dodaj do miski: olej roślinny, suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę.

Obraz

5. Zakręcone ziemniaki umieść dookoła kebaba i ponownie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także