Kęski z kurczaka z batatami

Kęski z kurczaka z batatami w formie makaronu to prawdziwy sztos. Kiedy raz skosztujesz pysznego dania, już na stałe wprowadzisz je do rodzinnego menu.
Nasze bataty przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także: Roladki faszerowane serem z zoodlowaną surówką
Składniki:
PorcjeKęski
- 2 szt. filety z kurczaka
- 1/3 szkl. oliwa oliwek
- 1/3 szkl. sok z cytryny
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. bułka tarta
Makaron z batatów
- 2 szt. bataty
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. zielona papryka
- 1 szt. czerwona cebula
- 4 łyżki ocet ryżowy
- 4 łyżki sos sojowy
Sposób przygotowania:
- Podziel filety z kurczaka na cienkie, pionowe paski.
- Następie przygotuj marynatę do mięsa z: oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj marynatę z kurczakiem i odstaw do lodówki na 45 minut.
- W międzyczasie zoodluj bataty.
- Następnie każdy kawałek mięsa umieść na wykałaczce, po czym obtocz w jajkach i bułce tartej.
- Tak przygotowane kęski usmaż na rozgrzanej patelni.
- Na dużej patelni połącz czerwoną i zieloną paprykę, czerwoną cebulę i wcześniej przygotowane bataty.
- Po chwili dodaj na patelnię ocet ryżowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
- Teraz połącz makaron batatowy z kęskami z kurczaka. Smacznego!
Komentarze