Ketchup domowej roboty

Dziś przygotujemy razem pyszny ketchup domowej roboty. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. O czym przekonasz się już za moment 😉
Zobacz także: Zdrowy deser a’la Monte
Składniki:
Porcje ml- 1/3 szkl. ocet jabłkowy
- 3-4 szt. goździki całe
- 5-6 szt. ziele angielskie;
- 1 łyżeczka nasiona kolendry
- 1 szt. laska cynamonu
- 1 kg pomidory rzymskie bez skórki
- 1 szt. cebula
- 1-2 ząbki czosnek
- 3 łyżki olej roślinny
- 1 łyżka sól
- 30 g cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zagotuj ocet z przyprawami i odstaw do ostygnięcia.
- W garnku połącz ze sobą cebulę, czosnek i pomidory. Duś całość pod przykryciem przez 60 minut.
- Po tym czasie przelej ocet przez sitko do garnka. Nie zapomnij dodać cukru i soli. Gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 30 minut
- Czas zblendować składniki.
- Gotową mieszankę przelej do słoików i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowy ketchup możesz używać do 7 dni. Możesz go również zapasteryzować. Wtedy okres przydatności wynosi kilka miesięcy.
Komentarze