Kiełbaski śląskie zapiekane w cieście francuskim

Porcje
2
Porcje
2
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę podziel na krążki i usmaż.
  2. Kiełbaskę przekrój na pół, a następnie włóż do środka kawałki mozzarelli.
  3. Ciasto francuskie przekrój na dwie części. Jedną z nich ponacinaj tak jak na zdjęciu.
  4. Co drugi pasek przełóż na lewą stronę.
  5. Na cieście przy nacięciu umieść kiełbaskę (lub jeśli wolisz parówkę).
  6. Zawiń paski z lewej strony na prawą.
  7. Przenieś pozostałe paski z prawej strony na lewą (jak na zdjęciu).
  8. Powtarzaj tę czynność z kolejnymi kiełbaskami.
  9. Na drugim kawałku ciasta francuskiego umieść usmażone wcześniej krążki cebuli.
  10. Na cebuli połóż ciasto z kiełbaskami.
  11. Dolne ciasto połącz z górnym zawijając boki.
  12. Ciasto nasmaruj rozmieszanym jajkiem.
  13. Włóż do piekarnika nagrzanego na 210 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  14. Po wyciągnięciu z piekarnika możesz podawać z ketchupem i musztardą.