Kinder Bueno

ciasto kinder bueno
Kinder Bueno to genialny deser bez pieczenia, który stanie się hitem w każdym domu. Wystarczy tylko raz na niego spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć.



Główną masę do wspaniałego deseru przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Kokosowa tarta na zimno
Składniki:
PorcjeSpód
- 100 g herbatniki kakaowe/maślane
- 200 ml mleko
- 200 g Nutella
Biała warstwa
- 400 ml śmietanka 30% schłodzona, podzielona na pół
- 400 g ser mascarpone podzielony na pół
- 150 g orzechy laskowe
- 1/3 szkl. miód
- 60 g masło
- 1/2 szkl. mleko w proszku
Ciemna warstwa
- 200 ml śmietanka 30% schłodzona
- 200 g ser mascarpone
- 200 g Nutella


Sposób przygotowania:
- Namocz kakaowe herbatniki w mleku, po czym ułóż w formie do pieczenia.
- Teraz rozprowadź na wierzchu herbatników nutellę. Następnie przykryj ją maślanymi ciastkami i wstaw do lodówki.
- Teraz czas przygotować główną masę. W tym celu zmiksuj w blenderze: połowę śmietanki, połowę mascarpone oraz orzechy laskowe.
- Powstałą mieszankę przełóż do garnka i połącz z masłem i miodem. Jako ostatni składnik dodaj mleko w proszku.
- W osobnej misce ubij śmietankę wraz z mascarpone. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę.
- Gotową masę przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż herbatniki maślane i ponownie wstaw formę do lodówki.
- Czas na ostatnią warstwę. Tym razem zmiksuj śmietankę, mascarpone i nutellę. Powstałą masę rozprowadź na cieście i na koniec wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze