Klasyczna szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszoną to prawdziwy klasyk, który cieszy się popularnością przez cały rok. Nic więc dziwnego, że tego pysznego przepisu nie mogło zabraknąć również wśród naszych receptur. Tego nie możesz przegapić ?
Zobacz także: Puchowe ciasto z wiśniami
Składniki:
PorcjeCiasto kruche
- 350 g mąka
- 50 g cukier
- 250 g masło prosto z lodówki
- 1 szt. jajko
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Jabłka
- 6-8 szt. jabłka
- 2 łyżki cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Gotowe ciasto włóż do lodówki.
- W garnku na palniku połącz ze sobą: jabłka pokrojone w kostkę, cukier trzcinowy i cynamon. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Połowę ciasta rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Na podpieczonym spodzie umieść jabłkową mieszankę.
- Następnie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze