Klasyczna szarlotka z kruszonką

Porcje
9
Porcje
9
Składniki
Ciasto kruche
Jabłka
Sposób przygotowania
  1. W misce połącz ze sobą: masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Gotowe ciasto włóż do lodówki.
  3. W garnku na palniku połącz ze sobą: jabłka pokrojone w kostkę, cukier trzcinowy i cynamon. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut.
  4. Połowę ciasta rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  5. Na podpieczonym spodzie umieść jabłkową mieszankę.
  6. Następnie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  7. Smacznego!