Pulpety w sosie orzechowym

Zachciało nam się klopsików więc postawiliśmy na indyka. Po chwili zadaliśmy sobie pytanie: „co by było, gdyby połączyć go z masłem orzechowym?”
I tak właśnie powstała nasza dzisiejsza propozycja. Jest jedyna w swoim rodzaju ?
Składniki:
PorcjeKlopsiki
- 400 g mielony indyk
- 1/2 szkl. otręby owsiane
- 1 łyżka czerwona pasta curry
- 1/2 szt. cebula posiekana
- 1 łyżka sos rybny
- 1 szt. jajko
- 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sos
- 2 łyżki olej sezamowy
- 1 łyżka czerwona pasta curry
- 3/4 szkl. mleko kokosowe
- 2 łyżki masło orzechowe
- 1 łyżka cukier trzcinowy
- 7-6 szt. suszona papryczka chili
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mielonego indyka, cebulę, sos rybny, jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz czerwoną pastę curry.
- Dodaj otręby pszenne i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki utwórz klopsiki. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz: olej sezamowy, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier trzcinowy, suszoną papryczkę chili, sól i pieprz.
- Klopsiki możesz podać m.in. z ryżem.
Komentarze