PrzepisKlopsiki wieprzowe na kapuście - idealne na obiad

Klopsiki wieprzowe na kapuście - idealne na obiad

Klopsiki wieprzowe na kapuście - idealne na obiad
Pyszności
23.07.2019 17:00, aktualizacja: 09.09.2020 14:55

Nie masz pomysłu na obiad? Przejadły Ci się najbardziej oklepane propozycje? Postaw na klopsiki wieprzowe zapieczone na kapuście, a z pewnością nie pożałujesz!

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 800 g kapusta kiszona
  2. 1 łyżka kminek cały
  3. woda do gotowania
  4. 2 łyżki koperek suszony
  5. 5-6 szt. ziele angielskie;
  6. 1 łyżka majeranek
  7. 3 łyżki przecier pomidorowy
  8. kilka szt. liście laurowe
  9. 1/2 szt. cebula
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Klopsiki

  1. 400 g mięso wieprzowe
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżka cebula suszona
  5. 1 łyżka czosnek suszony
  6. 1 szt. jajko
  7. 1 szt. bułka grahamka namoczona w mleku

Zasmażka

  1. 3 łyżki masło
  2. 3 łyżki mąka

Sposób przygotowania:

1. W garnku umieść kapustę kiszoną. Następnie dodaj: cebulę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj mieszankę na klopsiki. W misce połącz: mięso wieprzowe, suszoną cebulę i czosnek, sól, pieprz, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę grahamkę.

Obraz

3. Czas przygotować zasmażkę, łącząc ze sobą na patelni masło i mąkę.

Obraz

4. Do ugotowanej kapusty dodaj: koperek suszony, majeranek, pieprz, sól, przecier pomidorowy oraz zasmażkę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż klopsiki z mięsa wieprzowego i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza)

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także