Klopsy na puree ziemniaczanym

Mega smaczne klopsy na puree ziemniaczanym z dodatkami to genialna kombinacja smakowa. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.
Pyszne danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Roladki z indyka ze szparagami
Składniki:
PorcjePuree
- 800 g ziemniaki
- 150 g boczek usmażony
- 150 g ser cheddar tarty
- 1 szt. jajka
- 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
Klopsy
- 400 g mielone mięso wieprzowo-wołowe
- 1/2 szt. cebula
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 2-3 ząbki czosnek
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sos
- 2 łyżki olej roślinny
- 1 szt. cebula
- 1-2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka płatki chili opcjonalnie
- 300 g passata pomidorowa
- 1 garść świeża bazylia
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Dodatki
- 4 szt. ser żółty plastry
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania klopsów. W tym celu połącz: mielone mięso wieprzowo-wołowe, cebulę, natkę pietruszki, bułkę tartą, suszone oregano, czosnek, pieprz, sól oraz jajko. Dokładnie wymieszaj i stwórz klopsy.
- Teraz czas na ziemniaczane puree. Zacznij od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych ziemniaków. Po czym dodaj do nich: cheddar, usmażony boczek, szczypiorek oraz jajko.
- Z ziemniaczanej mieszanki stwórz 4 kuleczki, po czym w każdym elemencie przy pomocy szklanki zrób 4 wgłębienia. Do każdego otworu dodaj klopsika i wstaw do Ovi na 30 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj na palniku sos, łącząc ze sobą: olej roślinny, cebulę, czosnek, płatki chili, passatę pomidorową, sól, pieprz oraz bazylię.
- Rozprowadź sos na każdym klopsiku, dodaj po plastrze sera i ponownie uruchom sprzęt. Tym razem na 5 minut.
- Smacznego!
Komentarze