Kokosowa tarta na zimno

Kokosowa tarta na zimno nie tylko świetnie smakuje, ale też genialnie się prezentuje. Co więcej, jest w 100% fitowa, a jej przygotowanie to czysta przyjemność!
Aksamitną masę do naszej tarty przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Zapiekany bakłażan w sosie marinara
Składniki:
PorcjeSpód
- 1,5 szkl. płatki górskie
- 1/2 szkl. wiórki kokosowe
- 150 g daktyle namoczone
- 1/3 szkl. olej kokosowy
- 3 łyżki ciemne kakao
Masa
- 430 g jogurt naturalny
- 150 g ser twarogowy
- 1/2 szkl. wiórki kokosowe
- 1/2 szkl. miód
- 2 łyżki żelatyna
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz: płatki górskie, wiórki kokosowe, daktyle, olej kokosowy i ciemne kakao. Przełóż powstałą mieszankę do formy na tartę i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie zajmij się przygotowanie masy. Użyj blendera próżniowego, dzięki któremu przygotujesz idealnie gładką konsystencję. W urządzeniu zblenduj ze sobą: jogurt naturalny, ser twarogowy, wiórki kokosowe, miód oraz żelatynę (wymieszaj ją w 1/4 szkl. wody).
- Powstałą mieszankę podgrzej przez chwilę na palniku.
- Po czym wylej na spód i wstaw do lodówki minimum na 2 godziny, aby masa miała czas stężeć.
- Gotową tartę udekoruj czerwoną porzeczką i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze