PrzepisDeseryPyszne kokosowe kuleczki z migdałami, polane czekoladą i posypane płatkami ryżowymi

Pyszne kokosowe kuleczki z migdałami, polane czekoladą i posypane płatkami ryżowymi

Pyszne kokosowe kuleczki z migdałami, polane czekoladą i posypane płatkami ryżowymi
Pyszności
06.09.2016 17:29, aktualizacja: 23.05.2017 17:10

Jeżeli masz ochotę na przepyszny, domowy deser to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne kokosowe kuleczki z migdałami, polane czekoladą i posypane płatkami ryżowymi.

Są tak pyszne, a ich przyrządzenie jest tak proste... Koniecznie musisz ich spróbować!

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 40 g wiórki kokosowe
  2. 200 g mleko skondensowane
  3. 1 1/2 łyżeczki olejek waniliowy
  4. 1 opak. migdały
  5. 340 g gorzka czekolada połamana na kostki
  6. 1 łyżka olej kokosowy
  7. płatki ryżowe
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż wiórki kokosowe, mleko skondensowane i olejek waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Z przygotowanej masy ulep kulki. Raz na jakiś czas możesz płukać ręce w wodzie, aby masa nie przylepiała ci się do rąk.
3. Ulepione kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż ją do lodówki na 10 minut.
4. Po 10 minutach wyjmij blaszkę z lodówki. W każdej kulce umieść po jednym migdale i delikatnie go dociśnij. Ułóż kulki ponownie na blaszce i włóż do lodówki na 10 minut.
5. Roztop gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym i odstaw, aby polewa ostygła. Kiedy ostygnie, wyjmij kulki z lodówki i każdą z nich zanurz w mieszance.
6. Wszystkie kulki ułóż z powrotem na blaszce. Każdą z nich posyp z wierzchu płatkami ryżowymi. Na koniec włóż do lodówki na 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij gotowy deser z lodówki i ciesz się jego wyśmienitym smakiem.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także