Pyszne kokosowe kuleczki z migdałami, polane czekoladą i posypane płatkami ryżowymi

Jeżeli masz ochotę na przepyszny, domowy deser to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne kokosowe kuleczki z migdałami, polane czekoladą i posypane płatkami ryżowymi.
Są tak pyszne, a ich przyrządzenie jest tak proste… Koniecznie musisz ich spróbować!
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 40 g wiórki kokosowe
- 200 g mleko skondensowane
- 1 1/2 łyżeczki olejek waniliowy
- 1 opak. migdały
- 340 g gorzka czekolada połamana na kostki
- 1 łyżka olej kokosowy
- płatki ryżowe
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż wiórki kokosowe, mleko skondensowane i olejek waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Z przygotowanej masy ulep kulki. Raz na jakiś czas możesz płukać ręce w wodzie, aby masa nie przylepiała ci się do rąk.
- Ulepione kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż ją do lodówki na 10 minut.
- Po 10 minutach wyjmij blaszkę z lodówki. W każdej kulce umieść po jednym migdale i delikatnie go dociśnij. Ułóż kulki ponownie na blaszce i włóż do lodówki na 10 minut.
- Roztop gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym i odstaw, aby polewa ostygła. Kiedy ostygnie, wyjmij kulki z lodówki i każdą z nich zanurz w mieszance.
- Wszystkie kulki ułóż z powrotem na blaszce. Każdą z nich posyp z wierzchu płatkami ryżowymi. Na koniec włóż do lodówki na 15 minut.
- Po 15 minutach wyjmij gotowy deser z lodówki i ciesz się jego wyśmienitym smakiem.
- Smacznego!
Komentarze