Wirtualna Polska

Kolorowy burger w wersji fit

Kolorowy burger w wersji fit

Specjalnie dla Was stworzyliśmy zdrowe i kolorowe burgery, którym towarzyszą frytki z batatów.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Z czego też składa się nasza zdrowa kanapka? Otóż znaleźć w niej możecie m.in. buraki (poprawiają naszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy, a co więcej zapobiegają występowaniu nowotworów) oraz marchewkę (wspomaga leczenie trądziku, poprawia funkcjonowanie wzroku, a także obniża poziom cholesterolu we krwi).

1 PORCJA:

Kalorie: 650 kcal
Białka:46 g
Węglowodany: 79 g
Tłuszcze: 19 g

Kolorowy burger w wersji fit3
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Kolorowy burger w wersji fit
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj ze sobą ugotowane buraki i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki) i siemię lniane (2 łyżki).
    Zblenduj ze sobą ugotowane buraki i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki) i siemię lniane (2 łyżki).
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Następnie zblenduj ze sobą ugotowaną marchewkę i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki), siemię lniane (2 łyżki) i imbir.
    Następnie zblenduj ze sobą ugotowaną marchewkę i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki), siemię lniane (2 łyżki) i imbir.
  3. Zmiel piersi z indyka. Po czym dodaj do nich posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
    Zmiel piersi z indyka. Po czym dodaj do nich posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Z powstałych mieszanek uformuj burgery (jak na zdjęciu poniżej). Posyp marchewkę sezamem, zaś buraki pestkami dyni. Piecz wszystko przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Burgery warzywne odstaw na chwilę do wystygnięcia.
    Z powstałych mieszanek uformuj burgery (jak na zdjęciu poniżej). Posyp marchewkę sezamem, zaś buraki pestkami dyni. Piecz wszystko przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Burgery warzywne odstaw na chwilę do wystygnięcia.
  5. Po przygotowaniu wszystkich elementów, pozostaje złożyć burgera w następującej kolejności: marchewka - rukola - kurczak - burak - rukola - marchewka. I to wszystko!
    Po przygotowaniu wszystkich elementów, pozostaje złożyć burgera w następującej kolejności: marchewka - rukola - kurczak - burak - rukola - marchewka. I to wszystko!
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×