Kolorowy burger w wersji fit

Specjalnie dla Was stworzyliśmy zdrowe i kolorowe burgery, którym towarzyszą frytki z batatów.



Z czego też składa się nasza zdrowa kanapka? Otóż znaleźć w niej możecie m.in. buraki (poprawiają naszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy, a co więcej zapobiegają występowaniu nowotworów) oraz marchewkę (wspomaga leczenie trądziku, poprawia funkcjonowanie wzroku, a także obniża poziom cholesterolu we krwi).
1 PORCJA:
Kalorie: 650 kcal
Białka:46 g
Węglowodany: 79 g
Tłuszcze: 19 g
Składniki:
Porcje- 200 g kasza jaglana
- 300 g marchewka
- 200 g burak
- 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki siemię lniane mielone
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbir
- 1 łyżka sezam
- 1 łyżka pestki dyni
- 2 łyżki bazylia świeża
- 4 łyżki sól
- 2 szczypty pieprz
- 2 szt. pierś z indyka
- 50 g rukola
- frytki z batatów jako dodatek
Sposób przygotowania:
- Zblenduj ze sobą ugotowane buraki i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki) i siemię lniane (2 łyżki).
- Następnie zblenduj ze sobą ugotowaną marchewkę i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki), siemię lniane (2 łyżki) i imbir.
- Zmiel piersi z indyka. Po czym dodaj do nich posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Z powstałych mieszanek uformuj burgery (jak na zdjęciu poniżej). Posyp marchewkę sezamem, zaś buraki pestkami dyni. Piecz wszystko przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Burgery warzywne odstaw na chwilę do wystygnięcia.
- Po przygotowaniu wszystkich elementów, pozostaje złożyć burgera w następującej kolejności: marchewka - rukola - kurczak - burak - rukola - marchewka. I to wszystko!
Komentarze