PrzepisPrzekąskiKolorowy burger w wersji fit

Kolorowy burger w wersji fit

Kolorowy burger w wersji fit
Pyszności
16.02.2018 19:30, aktualizacja: 19.02.2019 10:07

Specjalnie dla Was stworzyliśmy zdrowe i kolorowe burgery, którym towarzyszą frytki z batatów.

Z czego też składa się nasza zdrowa kanapka? Otóż znaleźć w niej możecie m.in. buraki (poprawiają naszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy, a co więcej zapobiegają występowaniu nowotworów) oraz marchewkę (wspomaga leczenie trądziku, poprawia funkcjonowanie wzroku, a także obniża poziom cholesterolu we krwi).

1 PORCJA:

Kalorie: 650 kcal

Białka:46 g

Węglowodany: 79 g

Tłuszcze: 19 g

Składniki:

  1. 200 g kasza jaglana
  2. 300 g marchewka
  3. 2 łyżki bazylia świeża
  4. 4 łyżki sól
  5. 2 szczypty pieprz
  6. 2 szt. pierś z indyka
  7. 50 g rukola
  8. frytki z batatów jako dodatek
  9. 200 g burak
  10. 2 ząbki czosnek
  11. 4 łyżki siemię lniane mielone
  12. 1 łyżeczka cynamon
  13. 1 łyżeczka curry
  14. 1 łyżeczka imbir
  15. 1 łyżka sezam
  16. 1 łyżka pestki dyni
Sposób przygotowania:

1. Zblenduj ze sobą ugotowane buraki i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki) i siemię lniane (2 łyżki).

Obraz

2. Następnie zblenduj ze sobą ugotowaną marchewkę i kaszę jaglaną (100 g), sól, pieprz, cynamon (1/2 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki), siemię lniane (2 łyżki) i imbir.

Obraz

3. Zmiel piersi z indyka. Po czym dodaj do nich posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Z powstałych mieszanek uformuj burgery (jak na zdjęciu poniżej). Posyp marchewkę sezamem, zaś buraki pestkami dyni. Piecz wszystko przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Burgery warzywne odstaw na chwilę do wystygnięcia.

Obraz

5. Po przygotowaniu wszystkich elementów, pozostaje złożyć burgera w następującej kolejności: marchewka - rukola - kurczak - burak - rukola - marchewka. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także