Korona z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie korony z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem.
Składniki:
Porcje- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąka
- 1 1/2 szklanki mleko
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 800 g ciasto francuskie pokrojone na 4 równe okręgi
- 4 plastry szynka duże plastry
- 150 g ser żółty starty
- 1 szt. jajko rozmieszane
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi, dodaj mąkę. Mieszaj tak długo, aż mąka się rozpuści. Następnie dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając tak długo, aż sos zgęstnieje.
- Do blaszki włóż okrąg z ciasta francuskiego. Na jego środku ułóż plaster szynki. Wokół szynki nasmaruj przygotowany wcześniej sos. Sos posyp startym żółtym serem. Następnie połóż kolejny okrąg z ciasta francuskiego i powtarzaj tę samą czynność tak, aby łącznie powstały cztery warstwy.
- Środek ciasta ponacinaj tak, jak na poniższym zdjęciu. Ponacinane kawałki zawiń do środka.
- Wierzch ciasta nasmaruj jajkiem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C. Piecz przez 25 minut.
- Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i pokrój je na kawałki. Smacznego!
Komentarze