Korona z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem

Porcje
6
Porcje
6
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi, dodaj mąkę. Mieszaj tak długo, aż mąka się rozpuści. Następnie dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając tak długo, aż sos zgęstnieje.
  2. Do blaszki włóż okrąg z ciasta francuskiego. Na jego środku ułóż plaster szynki. Wokół szynki nasmaruj przygotowany wcześniej sos. Sos posyp startym żółtym serem. Następnie połóż kolejny okrąg z ciasta francuskiego i powtarzaj tę samą czynność tak, aby łącznie powstały cztery warstwy.
  3. Środek ciasta ponacinaj tak, jak na poniższym zdjęciu. Ponacinane kawałki zawiń do środka.
  4. Wierzch ciasta nasmaruj jajkiem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C. Piecz przez 25 minut.
  5. Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i pokrój je na kawałki. Smacznego!