PrzepisDania głównePrzepyszne kotleciki ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem - po prostu musisz ich spróbować!

Przepyszne kotleciki ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem - po prostu musisz ich spróbować!

Pyszności
21.05.2016 19:02, aktualizacja: 31.05.2017 14:39

Ugotowałeś na obiad za dużo ziemniaków i nie wiesz co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj ich, tylko przekształć resztki w pyszne danie - kotleciki ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem.

Bardzo dobrze smakują podawane z sosem, surówką lub po prostu beż żadnych dodatków. Kiedy podasz je na obiad, twoja rodzina na pewno będzie pozytywnie nimi zaskoczona.

Przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 4 szt. ziemniaki obrane
  2. 15 ml woda
  3. 1 pęczek szczypiorek
  4. 4 plasterki szynka
  5. 50 g żółty ser starty na drobnych oczkach
  6. 2 szt. jajka rozbite i roztrzepane
  7. 50 g bułka tarta
  8. 3 łyżki olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Za pomocą widelca, ponakłuwaj ziemniaki z obydwóch stron.
2. Połóż ziemniaki na talerzu i zalej je wodą. .
3. Kiedy się usmażą przełóż je z patelni na talerz.
4. Smacznego!
5. Następnie ziemniaki przykryj folią i włóż do mikrofali na 5 minut.
6. Umyj szczypiorek i posiekaj go.
7. Pokrój szynkę w drobną kostkę.
8. Wyjmij ziemniaki z mikrofali i przełóż je do miski. Dokładnie poduś je za pomocą widelca.
9. Do ziemniaków dodaj szczypiorek, szybkę i starty ser żółty. Dokładnie wymieszaj.
10. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki.
11. Do jeden miseczki włóż bułkę tartą, a do drugiej roztrzepane jajka. Namocz uformowane kotleciki najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
12. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią kotleciki. Smaż przez 3-5 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także