Kotlet a’la de volaille z mozzarellą

Co powiesz na kotlet w zielonym wydaniu? My nie boimy się żadnych wyzwań i tak oto powstała kolejna ciekawa kombinacja smakowa. Palce lizać!
Zobacz także: Słona tarta półkrucha z bakłażanem
Składniki:
PorcjeSos szpinakowy
- 200 g szpinak baby
- 25 g ser parmezan starty
- 1 szt. ząbek czosnku
- 25 g orzeszki pini podprażone
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1/4 szkl. woda opcjonalnie
Kotlet
- 2 szt. filet z kurczaka
- 2 szt. mozzarella w zlewie odsączona
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 2 szt. jajka roztrzepne
- 3/4 szkl. bułka tarta
Sposób przygotowania:
- W blenderze połącz następujące składniki: szpinak, orzeszki pini, parmezan, czosnek, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek.
- Umieść powstałą mieszankę w strzykawce. Po czym wprowadź szpinakowy sos do mozzarelli.
- Rozbij pierś z kurczaka przy pomocy tłuczka. Dopraw solą i pieprzem. Następnie umieść na środku mozzarellę i zwiń w rulon.
- Obtocz w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż kilka minut w głębokim oleju.
- Smacznego!
Komentarze