Kotlet schabowy pod pieczarkami

Kotlet schabowy pod pieczarkami to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Możesz połączyć go z ziemniakami, kaszą, jak i ryżem.



W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Roladki schabowe z kiszoną kapustą
Składniki:
Porcje szt.Podstawowe składniki
- 1,2 kg schab wieprzowy
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżka suszony tymianek
- 1 łyżka suszony czosnek
- 200 g ser mozzarella tarta
- 1 szkl. mąka pszenna
Farsz pieczarkowy
- 400 g pieczarki
- 1 szt. cebula
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 250 ml śmietanka 18%


Sposób przygotowania:
- Podziel schab na kilka plastrów.
- Następnie dopraw mięso przyprawami, obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni.
- Teraz użyj robota kuchennego, aby przygotować pieczarki oraz cebulę.
- Na rozgrzanej patelni połącz pokrojone warzywa, śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Powstały sos umieść na podsmażonych plastrach schabu. Na wierzchu posyp mięso mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Gotowe danie możesz podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Komentarze