Kotlety jajeczne z boczkiem podane z sosem pieczarkowym

Tradycyjne kotlety jajeczne podkręcimy dziś przy pomocy podsmażonego boczku. Do tego podamy je z przepysznym sosem pieczarkowym.
Zobacz także: Krążki cebulowe z jajkiem
Składniki:
Porcje szt.Kotlety jajeczne
- 6 szt. jajka ugotowane
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
- 200 g boczek wędzony usmażony
- 2 szt. jajka surowe
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 łyżeczki sól
- olej roślinny do smażenia
Sos pieczarkowy na śmietance
- 250 g pieczarki
- 1 szt. cebula
- 300 ml śmietanka 30%
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
- Potnij drobno grzyby.
- Następnie połącz je na rozgrzanej patelni z cebulą.
- Nie zapomnij dodać również śmietanki, pieprzu i soli. I sos jest już gotowy!
- Czas przygotować jajeczne kotlety. W tym celu zetrzyj na tarce na grubych oczkach ugotowane na twardo jajka.
- Następnie połącz je z bułką tartą, szczypiorkiem, podsmażonym boczkiem, surowymi jajkami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie uformuj z mieszanki kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni po kilka minut na każdej ze stron.
- Gotowe kotlety polej wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!
Komentarze