Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii to wyjątkowe danie, którego nie możesz przegapić. Nie dość, że obłędnie smakuje, to jeszcze jego przygotowanie jest jednocześnie bardzo proste i mega ekscytujące! Takie mieszanki lubimy najbardziej ?



To jednak nie koniec dobrych wieści. Naszym zdaniem wystrzałowy posiłek świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej kolacji. Dlatego jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, trafiłaś w odpowiednie miejsce.
Krewetkom w naszym przepisie towarzyszy makaron z cukinii. Przygotowaliśmy go przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Smażony ryż z warzywami
Składniki:
Porcje- 300 g krewetki
- 3 łyżki olej sezamowy
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżka cukier
- 1/2 łyżeczki płatki chili
- 2 łyżki sos sojowy
- 1/2 szt. limonka sok
- 1 szt. cukinia
- 2 łyżki sezam
- 40 ml spirytus
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj marynatę z krewetkami. W tym celu połącz w misce: krewetki, olej sezamowy, ząbki czosnku, cukier, płatki chili, sos sojowy i sok z limonki. Odstaw miskę na 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii. W tym celu wykorzystaliśmy zoodler marki Philips.
- Krewetki umieść na patelni i smaż je przez 3-4 minuty. Podczas smażenia dodaj również spirytus i flambiruj. Dzięki czemu pozbędziesz się rtęci z krewetek.
- Do krewetek dodaj wcześniej przygotowany makaron z cukinii. Dokładnie wymieszaj.
- Po kilku minutach pyszne danie jest gotowe do podania! Możesz udekorować je dodatkowo sezamem.
Komentarze