Pyszne krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem

Uwielbiam krewetki! Smakują wspaniale, są niskokaloryczne, a do tego mają wiele cennych wartości odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, a także jodu, wapna, selenu i fluoru.
Krewetki można przyrządzać na wiele sposobów, ale dzisiaj chciałabym zaprezentować ci taki, który ostatnio bardzo mi zasmakował. Będą to krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem. Brzmi przepysznie, prawda?
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 340 g makaron cienki
- 1 łyżka masło
- 3 ząbki czosnek wycisnięty
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 450 g krewetki obranych i bez odwłoków
- sól
- pieprz
- 60 ml sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 1 cytryna pokrojona w plastry
- liście bazylii posiekane
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, dodaj czosnek i cebulkę. Podsmażaj przez ok. 3 minuty.
- Po 3 minutach, dodaj krewetki. Smaż tak długo, aż będą miały różowy kolor. (ok. 2 minuty z każdej strony)
- Kiedy krewetki będą miały różowy kolor, dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i plastry cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na koniec posyp posiekanymi liśćmi bazylii. Możesz przełożyć danie z patelni na talerze.
- Smacznego!
Komentarze