PrzepisDania głównePyszne krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem

Pyszne krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem

Pyszne krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem
Pyszności
21.08.2016 16:35, aktualizacja: 05.06.2017 13:45

Uwielbiam krewetki! Smakują wspaniale, są niskokaloryczne, a do tego mają wiele cennych wartości odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, a także jodu, wapna, selenu i fluoru.

Krewetki można przyrządzać na wiele sposobów, ale dzisiaj chciałabym zaprezentować ci taki, który ostatnio bardzo mi zasmakował. Będą to krewetki z czosnkiem, cebulką i cytryną, podane z makaronem. Brzmi przepysznie, prawda?

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 340 g makaron cienki
  2. 1 łyżka masło
  3. liście bazylii posiekane
  4. 3 ząbki czosnek wycisnięty
  5. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  6. 450 g krewetki obranych i bez odwłoków
  7. sól
  8. pieprz
  9. 60 ml sok z cytryny
  10. skórka z cytryny
  11. 1 cytryna pokrojona w plastry
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, dodaj czosnek i cebulkę. Podsmażaj przez ok. 3 minuty.
3. Po 3 minutach, dodaj krewetki. Smaż tak długo, aż będą miały różowy kolor. (ok. 2 minuty z każdej strony)
4. Kiedy krewetki będą miały różowy kolor, dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i plastry cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Na koniec posyp posiekanymi liśćmi bazylii. Możesz przełożyć danie z patelni na talerze.
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także