Krokodyl – pomysł na ciasto francuskie

Pomysł na ciasto francuskie zawsze się przyda. Tym bardziej jeśli chcesz podać je dziecku w zupełnie innej formie. W naszej kuchni tym razem zwykły produkt stał się prawdziwym krokodylem ? Po prostu genialne ?
Zobacz także: Jajeczne babeczki z bekonem
Składniki:
Porcje- 2 szt. ciasto francuskie
- 450 g marchewka z groszkiem
- 150 g szynka drobiowa
- 500 g ser ricotta
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szt. jajko roztrzepane
- 1 łyżka suszone oregano
Sposób przygotowania:
- W misce połącz: marchewkę z groszkiem, szynkę drobiową, ser ricottę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz dwa arkusze ciasta francuskiego.
- Na środku umieść część mieszanki, którą przed chwilą stworzyłaś. Boki ponacinaj jak na zdjęciu poniżej.
- Zacznij zwijać je do środku.
- Po czym z wyciętych kawałków stwórz ogon. Dodaj łyżkę mieszanki z drugiej strony i zwiń ciasto tak, aby powstała paszcza krokodyla. Z ciasta, które pozostanie zrób oczy i łapy.
- Następnie przy pomocy noża ponacinaj paszczę i grzbiet krokodyla. Na samym końcu rozprowadź jajko i posyp oregano. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- I gotowe!
Komentarze