Królewskie ciasteczka świąteczne

Tym razem mamy dla Was wyjątkowy przepis, bo prosto z pałacu Buckingham. Królewskie ciasteczka świąteczne już niebawem mogą pojawić się i na Waszych stołach ?
W przygotowaniu pasty z kandyzowanej skórki pomarańczy pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips
Zobacz także: Zupa krem z białą fasolą
Składniki:
Porcje- 85 g białka
- 360 g cukier puder
- 20 g sok z cytryny
- 120 g kandyzowana skórka z pomarańczy zblendowana z wodą
- 300 g mielone migdały
- 12 g mielony cynamon
- 1/4 łyżeczki mielone goździki
- 1/2 szt. cytryna skórka starta na tarce
Sposób przygotowania:
- Cały proces ropocznij od zblendowania kandyzowanej skórki z pomarańczy z wodą (2-3 łyżeki). Blenduj do chwili, aż mieszanka zamieni się w pastę.
- Czas przygotować bezę. W tym celu zmiksuj ze sobą cukier puder, białka i sok z cytryny.
- Przełóż 1/3 mieszanki do osobnej miski i zachowaj na później.
- Do dużej miski dodaj jeszcze zmielone: migdały, cynamon i goździki. Nie zapomnij także o skórce z cytryny.
- Połącz wszystkie składniki przy pomocy specjalnych końcówek do wyrabiania ciasta.
- Ułóż powstałe ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj. Na wierzchu rozprowadź i wygładź wcześniej odłożoną bezę. Wstaw ciasto do lodówki (minimum na 60 minut).
- Teraz powycinaj wybrane kształty. Gotowe ciastka umieść na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 12 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program urządzenia "tylko dół").
- Ostudzone ciastka udekoruj według własnych preferencji. My postawiliśmy na kolorowe i błyszczące kombinacje. Smacznego!
Komentarze