Kruche ciasteczka z malinami

Genialne i smaczne kruche ciasteczka z malinami skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. My nie potrafimy im odmówić, więc z Tobą będzie podobnie ?
Zobacz także: Przepyszne muffinki z jabłkami i czekoladą
Składniki:
PorcjeNadzienie malinowe
- 1 szkl. maliny
- 1/2 szkl. cukier żelujący
- 2 łyżki sok z cytryny
Kruche ciasteczka
- 1,5 szkl. mąka migdałowa
- 1,5 szkl. mąka tortowa
- 2 łyżki kolorowy sezam
- 150 g masło miękkie
- 1/2 szkl. cukier
- 1 szt. cytryna skórka
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania malinowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: maliny, cukier żelujący i sok z cytryny. Gotuj mieszankę ok. 15 minut. Ostudzoną mieszankę wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Czas przygotować bazę na ciastka. Najpierw połącz mąkę pszenną i migdałową.
- Następnie połącz miękkie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
- Do mieszanki dodaj również kolorowy sezam i jajko.
- Jako ostatni składnik dodaj suchą mieszankę, którą wcześniej przygotowałaś.
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Wytnij dwa rodzaje kółek (z dziurką i bez). Wstaw do piekarnika na 10-12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Na pełnych ciasteczkach ułóż część malinowego farszu. Na wierzchu ułóż ciasto z dziurką.
- Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze