PrzepisKruche ciasteczka z malinami

Kruche ciasteczka z malinami

Kruche ciasteczka z malinami
Pyszności
27.11.2019 12:00, aktualizacja: 29.11.2019 12:39

Genialne i smaczne kruche ciasteczka z malinami skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. My nie potrafimy im odmówić, więc z Tobą będzie podobnie ?

Składniki:

Nadzienie malinowe

  1. 1 szkl. maliny
  2. 1/2 szkl. cukier żelujący
  3. 2 łyżki sok z cytryny

Kruche ciasteczka

  1. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  2. 1 szt. jajko
  3. 1,5 szkl. mąka migdałowa
  4. 1,5 szkl. mąka tortowa
  5. 2 łyżki kolorowy sezam
  6. 150 g masło miękkie
  7. 1/2 szkl. cukier
  8. 1 szt. cytryna skórka
  9. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania malinowej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: maliny, cukier żelujący i sok z cytryny. Gotuj mieszankę ok. 15 minut. Ostudzoną mieszankę wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

2. Czas przygotować bazę na ciastka. Najpierw połącz mąkę pszenną i migdałową.

Obraz

3. Następnie połącz miękkie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Obraz

4. Do mieszanki dodaj również kolorowy sezam i jajko.

Obraz

5. Jako ostatni składnik dodaj suchą mieszankę, którą wcześniej przygotowałaś.

Obraz

6. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Obraz

7. Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Wytnij dwa rodzaje kółek (z dziurką i bez). Wstaw do piekarnika na 10-12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

8. Na pełnych ciasteczkach ułóż część malinowego farszu. Na wierzchu ułóż ciasto z dziurką.

Obraz

9. Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także