Kruche rogaliki w dwóch kolorach z marmoladą

Kruche rogaliki nie dość, że stworzyliśmy w dwóch kolorach, to jeszcze umieściliśmy w nich pyszną marmoladę z róży. Idealna kombinacja ?
Zobacz także: Czekopianka z blendera, czyli pyszny deser
Składniki:
PorcjeMaślana wersja
- 400 g mąka
- 250 g ser z wiaderka do serników
- 200 g masło z lodówki
- 1 szt. jajko
- 5 łyżek cukier puder
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Czekoladowa wersja
- 400 g mąka
- 250 g ser z wiaderka do serników
- 200 g masło z lodówki
- 1 szt. jajko
- 5 łyżek cukier pduer
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- marmolada z róży jako nadzienie
Pozostałe składniki
- 1 szt. jajko roztrzepane
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj jasne ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, masło, ser, jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Stwórz z produktów ciasto, po czym wstaw do lodówki na 30 minut.
- Czas na drugie ciasto, tym razem w ciemnym kolorze. Tym razem połącz: mąkę, masło, ser, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder i kakao. Tak jak wcześniej, po stworzeniu ciasta, wstaw do lodówki na 30 minut.
- Podziel ciasto na kawałki, stwórz okrąg i podziel go na mniejsze części (jak na zdjęciu poniżej).
- Ułóż najpierw jasne ciasto i bezpośrednio na nim (lecz trochę niżej) brązowy kawałek.
- Na środku umieść marmoladę z róży i zwiń. Powstałe rogaliki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze