PrzepisKruche rogaliki w dwóch kolorach z marmoladą

Kruche rogaliki w dwóch kolorach z marmoladą

Kruche rogaliki w dwóch kolorach z marmoladą
Frania
17.07.2019 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 20:49

Kruche rogaliki nie dość, że stworzyliśmy w dwóch kolorach, to jeszcze umieściliśmy w nich pyszną marmoladę z róży. Idealna kombinacja ?

Składniki:

Maślana wersja

  1. 400 g mąka
  2. 250 g ser z wiaderka do serników
  3. 200 g masło z lodówki
  4. 1 szt. jajko
  5. 5 łyżek cukier puder
  6. 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

Czekoladowa wersja

  1. 5 łyżek cukier pduer
  2. 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  3. 4 łyżki kakao
  4. marmolada z róży jako nadzienie
  5. 400 g mąka
  6. 250 g ser z wiaderka do serników
  7. 200 g masło z lodówki
  8. 1 szt. jajko

Pozostałe składniki

  1. 1 szt. jajko roztrzepane

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj jasne ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, masło, ser, jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Stwórz z produktów ciasto, po czym wstaw do lodówki na 30 minut.

Obraz

2. Czas na drugie ciasto, tym razem w ciemnym kolorze. Tym razem połącz: mąkę, masło, ser, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder i kakao. Tak jak wcześniej, po stworzeniu ciasta, wstaw do lodówki na 30 minut.

Obraz

3. Podziel ciasto na kawałki, stwórz okrąg i podziel go na mniejsze części (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

4. Ułóż najpierw jasne ciasto i bezpośrednio na nim (lecz trochę niżej) brązowy kawałek.

Obraz

5. Na środku umieść marmoladę z róży i zwiń. Powstałe rogaliki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także