Pyszności
18.01.2017 17:01, aktualizacja: 01.06.2017 10:34Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych hot-dogowych kuleczek. Doskonale sprawdzą się jako przekąska.
Składniki:
- 3 szt. kiełbaski śląskie
- 800 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka startego parmezanu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oregano
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przekrój kiełbaski śląskie na 4 równe części.
2. Ugotowane i osuszone ziemniaki zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do nich starty parmezan, mąkę i oregano. Dobrze wszystko wymieszaj.
3. Z przygotowanej masy ulep kulki, a do środka każdej z nich włóż po jednym kawałku kiełbaski śląskiej. Powstałe kulki umieść w zamrażarce na 30 minut.
4. Rozgrzej olej w garnku do temperatury ok. 175 stopni C i wrzuć do niego kulki. Smaż tak długo, aż będą miały złocisto-brązowy kolor. Następnie przełóż kulki na ręcznik papierowy i odsącz z nich nadmiar tłuszczu.
5. Gotowe kulki podawaj z twoim ulubionym sosem.
6. Smacznego!