Kultowe klopsiki z Ikea

Klopsiki z Ikea cieszą się ogromną popularnością i na pewno nie raz sama je kosztowałaś. Ze względu na kwarantannę i zamknięte sklepy z powodu koronawirusa, znana na całym świecie sieć, podzieliła się swoim sekretnym przepisem. My również go wypróbowaliśmy i oto efekty 😉
W przygotowaniu pysznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Tort ziemniaczany z szynką i serem
Składniki:
PorcjeKlopsiki
- 500 g mielone mięso wołowe
- 250 g mielone mięso wieprzowe
- 1 szt. cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 szt. jajko
- 5 łyżek mleko
- 1 łyżka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2 łyżki olej roślinny do smażenia
- 100 g bułka tarta
Sos
- 40 g masło
- 40 g mąka
- 150 ml bulion wołowy
- 150 ml bulion warzywny
- 150 ml śmietanka 36 %
- 2 łyżeczki sos sojowy
- 1 łyżeczka musztarda dijon
Sposób przygotowania:
- W robocie kuchennym połącz ze sobą dwa rodzaje mięsa, jajko, posiekaną cebulę i bułkę tartą.
- Po chwili dodaj czosnek, sól, pieprz oraz mleko.
- Z powstałej mieszanki uformuj małe klopsiki. Umieść na blaszce i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie podsmaż klopsiki na patelni, po czym wstaw je do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program: "góra-dół").
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu rozpuść na rozgrzanej patelni masło i połącz je z mąką. Następnie dodaj bulion warzywny i wołowy oraz śmietankę.
- Nie zapomnij również o sosie sojowym i musztardzie dijon. Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje.
- Gotowe klopsiki z kremowym sosem możesz podać m.in. z ziemniaczanym puree. Smacznego!
Komentarze