Kultowe klopsiki z Ikea

Porcje
4
Porcje
4
Składniki
Klopsiki
Sos
Sposób przygotowania
  1. W robocie kuchennym połącz ze sobą dwa rodzaje mięsa, jajko, posiekaną cebulę i bułkę tartą.
  2. Po chwili dodaj czosnek, sól, pieprz oraz mleko.
  3. Z powstałej mieszanki uformuj małe klopsiki. Umieść na blaszce i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Po tym czasie podsmaż klopsiki na patelni, po czym wstaw je do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program: „góra-dół”).
  5. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu rozpuść na rozgrzanej patelni masło i połącz je z mąką. Następnie dodaj bulion warzywny i wołowy oraz śmietankę.
  6. Nie zapomnij również o sosie sojowym i musztardzie dijon. Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje.
  7. Gotowe klopsiki z kremowym sosem możesz podać m.in. z ziemniaczanym puree. Smacznego!