Kultowy drink własnej produkcji, czyli jak zrobić mojito

Mojito to jeden z ulubionych przez większość drinków. Jest nie tylko smaczny, ale także fantastycznie orzeźwia, dlatego latem jest najczęściej wybieranym napojem. W pubach i klubach króluje oczywiście jego wersja alkoholowa, jednak fani napojów bez procentów także mogą się nim raczyć – mojito można przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, przy czym zupełnie nie traci na smaku. Charakterystyczny, słodko – kwaśny smak mojito przypada do gustu zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Jeśli lubisz ten smak i chciałbyś się nim rozkoszować również wtedy, kiedy nie jesteś na imprezie – zrób go sam. Podpowiadamy, jak zrobić mojito w domu, które smakiem nie ustępuje wcale temu robionemu przez baristę.



O Mojito słów parę
Mojito to najczęściej wybierany drink, a swoją popularność zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi, ale także doskonałym właściwościom orzeźwiającym. Mojito składa się z białego rumu, cukru trzcinowego, soku z limonki, a także sody lub gazowanej wody. Obowiązkowym dopełnieniem smaku są listki mięty. Od świeżości i jakości składników zależy ostateczny smak drinka. Szczególnie ważną rolę odgrywa mięta: najlepiej, jeśli są to świeżo zerwane listki. Dają one niepowtarzalny aromat, dlatego zimą mojito nie będzie miało takiego samego smaku, jak latem. Drink ten zawdzięcza swój fantastyczny aromat połączeniu orzeźwiającej mocy mięty z charakterystycznym smakiem rumu. Kochasz mojito i chcesz cieszyć się jego smakiem częściej, niż tylko podczas wizyty w pubie czy klubie? Poznaj przepis na zrobienie go we własnym domu.
Jak zrobić mojito w domu?
Pierwszy sposób to przepis na mojito tradycyjne, czyli alkoholowe. Potrzebować będziesz pół limonki, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, świeże liście mięty, ok 40 ml białego rumu, gazowaną wodę oraz lód. Z limonki odkrój tylne części, a miąższ pokrój na ćwiartki. Możesz także przekroić limonkę na pół, a połówki te jeszcze na kilka części. Wrzuć je do szklanki, dodaj dwie łyżeczki cukru i ugnieć dokładnie. Najważniejsze, by limonki puściły sok, który zmiesza się z cukrem. Do takiej papki dodaj miętę uprzednio pościskaną w dłoniach. Ugnieć wszystko delikatnie, potem dodaj lód (najlepiej pokruszony) i rum. Do odmierzenia rumu przyda Ci się miarka barmańska. Wszystkie składniki zalej wodą, wsadź słomkę i gotowe! Zamiast wody możesz użyć także Schweppes lub Sprite – napój zyska wówczas słodszy smak. Jesteś kierowcą lub nie możesz pić alkoholu? Nie musisz rezygnować ze smaku mojito – zrób wersję bez alkoholu. Przygotowanie takiego napoju nie różni się wiele od tradycyjnej wersji. Cukier i limonkę wrzuć na spód, dodaj liści mięty oraz pokruszony lód, a całość zalej Spritem lub Schweppsem, zamiast wody. W zależności od smaku, jaki preferujesz, możesz pozostać przy samych napojach, ale możesz także wymieszać je z wodą. Zamiast cukru możesz dodać miodu. Takim napojem możesz raczyć się o wiele częściej niż tym na bazie alkoholu. Uważaj jednak na kaloryczność – cukier i słodkie napoje to prawdziwi zdrajcy! Jeśli nie potrafisz odmówić sobie częstego spożywania tego drinka, możesz dodawać mniej cukru lub wcale – zależy to od Twoich preferencji.
Komentarze