PrzepisDania główneKurczak Caprese z mozzarellą, bazylią, pomidorkami i octem balsamicznym

Kurczak Caprese z mozzarellą, bazylią, pomidorkami i octem balsamicznym

Kurczak Caprese z mozzarellą, bazylią, pomidorkami i octem balsamicznym
Pyszności
01.06.2017 18:09

Poniżej znajdziesz przepis na przyrządzenie kurczaka Caprese z mozzarellą, bazylią, pomidorkami i octem balsamicznym.

Składniki:

  1. 2 szt. piersi z kurczaka
  2. szczypta sól
  3. szczypta pieprz
  4. 1 łyżka olej
  5. 1/4 szklanki ocet balsamiczny
  6. 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  7. 400 g pomidorki rzymskie przekrojone w pół
  8. 2 łyżki bazylia posiekana
  9. 4 plastry mozzarella
Sposób przygotowania:

1. Dopraw z obydwóch stron piersi z kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią kurczaka. Smaż przez 6 minut z każdej strony, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

Obraz

2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią ocet balsamiczny. Kiedy się podgrzeje, dodaj czosnek. Po minucie, dodaj pomidorki i dopraw je solą. Podgrzewaj przez 5-7 minut, a następnie dodaj bazylię i dobrze wszystko wymieszaj.

Obraz

3. Na patelnię dodaj usmażonego wcześniej kurczaka. Na każdym kawałku połóż po dwa plastry mozzarelli. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.

Obraz

4. Gotowe danie przełóż na talerze. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także