Kurczak faszerowany ricottą i szpinakiem

Kurczak faszerowany może skrywać w sobie wiele ciekawych smaków. I tym razem stwierdziliśmy, że dodamy mu trochę koloru. Połączenie ricotty i szpinaku okazało się strzałem w 10!
W przygotowaniu smacznego farszu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Zupa krem z kalafiora dla malucha
Składniki:
PorcjeFarsz
- 200 g serek ricotta
- 40 g ser parmezan
- 1 ząbek czosnek
- 150 g świeży szpinak
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szt. jajko
Pozostałe składniki
- 400 ml sos marinara
- 4 szt. filet z kurczaka
- 2 szt. mozzarella plastry
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy robota kuchennego przygotuj farsz z: ricotty, parmezanu, czosnku, świeżego szpinaku, natki pietruszki, soli, pieprzu i jajka.
- W filecie z kurczaka zrób otwór (jak na zdjęciu poniżej).
- Przełóż wcześniej przygotowany farsz do rękawa cukierniczego i nafaszeruj każdy kawełek mięsa.
- Umieść piersi z kurczaka w formie do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź sos marinara i bezpośrednio na nim ułóż plastry sera. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).
- Po 40 minutach usuń folię i zapiekaj całość przez 10 minut. I to wszystko!
Komentarze