PrzepisKurczak faszerowany ricottą i szpinakiem

Kurczak faszerowany ricottą i szpinakiem

Kurczak faszerowany ricottą i szpinakiem
Pyszności
08.01.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 15:25

Kurczak faszerowany może skrywać w sobie wiele ciekawych smaków. I tym razem stwierdziliśmy, że dodamy mu trochę koloru. Połączenie ricotty i szpinaku okazało się strzałem w 10!

W przygotowaniu smacznego farszu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Farsz

  1. 200 g serek ricotta
  2. 40 g ser parmezan
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 150 g świeży szpinak
  5. 1 pęczek natka pietruszki
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1 szt. jajko

Pozostałe składniki

  1. 2 szt. mozzarella plastry
  2. 400 ml sos marinara
  3. 4 szt. filet z kurczaka

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy robota kuchennego przygotuj farsz z: ricotty, parmezanu, czosnku, świeżego szpinaku, natki pietruszki, soli, pieprzu i jajka.

Obraz

2. W filecie z kurczaka zrób otwór (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

3. Przełóż wcześniej przygotowany farsz do rękawa cukierniczego i nafaszeruj każdy kawełek mięsa.

Obraz

4. Umieść piersi z kurczaka w formie do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź sos marinara i bezpośrednio na nim ułóż plastry sera. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Po 40 minutach usuń folię i zapiekaj całość przez 10 minut. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także