Kurczak faszerowany w warkoczu z ciasta francuskiego

Kurczak faszerowany w warkoczu z ciasta francuskiego z wiosenną sałatką to gotowy przepis na udany obiad dla całej rodziny. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje 😉



W przygotowaniu farszu do kurczaka pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Mini serniczki z łososiem
Składniki:
PorcjeKurczak
- 250 g serek ricotta
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. świeża bazylia
- 1/2 szkl. ser parmezan starty
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szt. cukinia starta
- 1 szt. ciasto francuskie
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
Sałatka
- 200 g mix sałat
- 1 szt. pomidor
- 2 szt. ogórki gruntowe
- 4-5 szt. rzodkiewka
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z blendera. W tym celu połącz: ricottę, jajka, parmezan, sól, czosnek, pieprz i świeżą bazylię.
- Następnie dodaj do startej na tarce cukinii i dokładnie wymieszaj. I w ten oto sposób nasz farsz do kurczaka jest gotowy.
- Teraz wystarczy, że w piersi z kurczaka zrobisz otwór i umieścisz w środku mieszankę z cukinią.
- Kurczaka z farszem umieść na cieście francuskim. Ponacinaj boki i zwiń w warkocz.
- Nie zapomnij posmarować ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać parmezanem. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sałatkę, łącząc ze sobą: miks sałat, pomidora, ogórki gruntowe, rzodkiewki, oliwę z oliwek, pieprz i sól.
- I pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!
Komentarze