Kurczak margherita w niecodziennym wydaniu

Kurczak margherita w niecodziennym wydaniu to nasza najnowsza propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Będzie się działo!
Zobacz także: Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
PorcjeCiasto
- 270 g mąka pszenna typ 00
- 180 ml woda ciepła
- 10 g świeże drożdże
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki sól
Sos pomidorowy
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. ząbek czosnku
- 400 g pomidory w kawałku
- 1 garść liście bazylii
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
Kurczak
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa z oliwek do smażenia
Dodatki
- 100 g ser mozzarella starta
- liście bazylii
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, sól, drożdże, oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę.
- Stwórz ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.
- Czas przygotować sos pomidorowy. W garnku na palniku połącz: oliwę z oliwek, czosnek, pomidory krojone, świeże liście bazylii, sól oraz pieprz. Gotuj ok. 10 minut.
- Na patelni dopraw solą, pieprzem i oregano piersi z kurczaka. Obsmaż z obu stron.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego elementu zrób małe kółko. Na spodzie rozprowadź sos pomidorowy. A na nim bezpośrednio ułóż podsmażonego kurczaka.
- Na wierzchu ułóż kolejną warstwę sosu i sera. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze