PrzepisKurczak margherita w niecodziennym wydaniu

Kurczak margherita w niecodziennym wydaniu

Kurczak margherita w niecodziennym wydaniu
Pyszności
26.11.2019 17:00, aktualizacja: 08.09.2020 16:39

Kurczak margherita w niecodziennym wydaniu to nasza najnowsza propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Będzie się działo!

Składniki:

Kurczak

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. oliwa z oliwek do smażenia

Dodatki

  1. 100 g ser mozzarella starta
  2. liście bazylii

Ciasto

  1. 270 g mąka pszenna typ 00
  2. 180 ml woda ciepła
  3. 10 g świeże drożdże
  4. 2 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1/2 łyżeczki sól

Sos pomidorowy

  1. 1/3 łyżeczki pieprz
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 szt. ząbek czosnku
  4. 400 g pomidory w kawałku
  5. 1 garść liście bazylii
  6. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, sól, drożdże, oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę.

Obraz

2. Stwórz ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.

Obraz

3. Czas przygotować sos pomidorowy. W garnku na palniku połącz: oliwę z oliwek, czosnek, pomidory krojone, świeże liście bazylii, sól oraz pieprz. Gotuj ok. 10 minut.

Obraz

4. Na patelni dopraw solą, pieprzem i oregano piersi z kurczaka. Obsmaż z obu stron.

Obraz

5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego elementu zrób małe kółko. Na spodzie rozprowadź sos pomidorowy. A na nim bezpośrednio ułóż podsmażonego kurczaka.

Obraz

6. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę sosu i sera. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także